ביטקוין Bitcoin

bit

לאחרונה השם bitcoin תופס תאוצה בכל העולם ובארץ והפך להיות שיחת הסלון בכל בית בישראל ובעולם.
מה זה ? ומה הסיפור שעומד מאחוריו? למה זה טוב ? במאמר זה נעשה לכם קצת סדר:

Bitcoin הוא מטבע וירטואלי שאף אחד לא שולט בו.הוא אינו מודפס כמו שאר המטבעות והשטרות כמו דולרים או שקלים. המטבע הוירטואלי הזה מיוצר ע"י אנשים המפעלים מכונות RIGS
אשר מורכבות מכרטיסי מסך חזקים שיודעים לפתור בעיות מתמטיות כבדות ומורכבות.

ה RIG  הוא למעשה מחשב שנועד לכריית מטבעות (mining) והיום המון חברות ואנשים פרטיים בעולם רוכשים מחשבים כאלו בעשרות אלפי ש"ח ומרכיבים באופן עצמאי ומפעילים אותם בבית או במחסן באמצעות תוכנה ייעודית שעובדת 24 שעות מייצרת (כורה) מטבעות וירטואליים מכל סוג ובסוף התהליך אותו אדם מתוגמל ע"י עמלה של חברות גדולות לכריית מטבעות או ע"י המרה של המטבע בבורסה למטבעות וירטואליים לדולרים ומשם לחשבון הבנק.
חשוב לציין שמעבר לעלויות הגבוהות של המחשבים הנ"ל יש גם הוצאות חשמל חודשי וכמו כן ההכנסות החודשיות כפופות לשינויים של עליות וירידות של ערך המטבע אותו הם כורים.
דוגמא למחשב לכרייה:

bit1

במה זה שונה ממטבעות רגילים?

Bitcoin משמש כדי לקנות דברים אלקטרוניים או כל מוצר אחר שמכבד מטבעות וירטואלים.
ה bitcoin נסחר בבורסות למטבעות וירוטואלים כמו הדולר והיורו.
עם זאת, מה שמבדיל את ה bitcoin משאר הכסף הקונבנציונלי היא העובדה שהוא מבוזר ואף מוסד לא שולט במטבע הזה. זה נותן יתרון להמון אנשים שלא מעוניינים שהבנקים ישךלטו על הכסף שלהם. יש הטוענים כי זה יכול ליצור פתח לשימוש שלילי כגון הלבנת הון או העברות של כספים באופן לא חוקי ומוסתר לצורך ביצוע עסקאות לא חוקיות וללא עמלות ומיסים של בנקים ורשויות כאלו ואחרות. ומכאן גם אחת ההתנגדויות של המפקח של הבורסה העולמית להכיר במטבע הזה כמטבע שנסחר בבורסה למטבעות קונבציונלים.

מי יצר את המטבע הזה?

השמועות מדברות על כך שהמקור של כל העסק הזה שנקרא bitcoin התחיל ביפן ע"י מפתח תוכנה בשם סאטושי נקמוטו שהוא זה שפיתח שיטת תשלום אלקטרוני שנקראת  bitcoin שהיא מבוססת על הוכחה מתמטית. הרעיון היה לייצר מטבע עצמאי מכל רשות מרכזית שניתנת להעברה אלקטרונית באופן מיידי עם עמלה נמוכה.

מה שמאפיין את ה bitcoin הוא העובדה שהמטבע נוצר דיגיטלית על ידי קהילה של אנשים שכל אחד יכול להצטרף ובכך כמות המטבעות יכולה להיות ללא הגבלה למרות שאומרים שיש מגבלה לכמות של 21 מיליון מטבעות שיכולים להיווצר ע"י הכורים.
מטבע ה bitoin אינו מבוסס על זהב או כסף כמו מטבעות קונבנציונלים אלא מבוסס על מתמטיקה.
הנוסחה המתמטית זמינה לכל אחד והץוכנה היא למעשה קוד פתוח וכל אחד יכול להסתכל ולוודא שהוא עושה את מה שהוא אמור לעשות.

כאמור,מטבע ה bitcoin הוא מבוזר-כלומר הוא אמצעי תשלום שנוצר באמצעים טכנולוגיים (מחשבי RIGS ו/או מכונות חזקות דומות) והערך שלו נקבע לפי הסכמה בין רשת משתמשים ולא לפי ערך סחורה או גוף מרכזי אחד.מכיוון שהוא אינו נשלט ע"י ממשלה או רשות מרכזית אחת יש לו יתרון בכך שהוא אינו יכול ליפול ע"פי החלטה של גוף כזה או אחר וגם אם חלק מהרשת לא מחובר מסיבה כזו או אחרת,הכסף ממשיך לזרום.

איך פותחים חשבון bitcoin ?

בניגוד לבנקים קונבנציונליים שמבקשים ממך לפתוח חשבון רק אם אתה עומד בתנאים ומלווים בתהליך של ביורוקרטיה ארוכה..כאן התהליך הוא קצר ודי אנונימי ומותנה בפתיחת  "ארנק " וירטואלי ללא צורך בתשלום כלשהו לחשבון.
הארנק שלך הוא שקוף לחלוטין ואם יש ברשותך כמות מסוימת של bitcoin בכתובת ציבורית כל אחד יכול לדעת כמה יש לך אך לא ידעו בהכרח שזה שלך.
העמלות הן מזעריות לכל עסקה של קניה/מכירה שמתבצעת.
תהליך העסקה הוא מאוד מהיר ומתעדכן בתוך דקות.
מרגע מכירה/שליחה של bitcoin אין דרך חזרה אלא אם כן הנמען מחזיר לך אותם בחזרה.

אילו סוגי מטבעות וירטואליים קיימים היום?
כאמור,מטבע ה bitcoin הוא אולי הכי נפוץ אך יחד איתו קמו והתווספו לרשת מטבעות נוספים כגון:

Ripple (XRP)
Litcoin (LTC)
Ethereum (ETH)
Bitcoin Cash (BCH)
Zcash (ZEC)
Bitcoin (BTC)

אלו הן דוגמא לחלק מן המטבעות הוירטואלים הקיימים ברשת וכמו כן,יש להדגיש כי לכל מטבע ערך משלו אשר משתנה בהתאם לחוקי הרשת והפופולאריות שלו.

מה זה בלוקצ'יין?

רוב האנשים ממהרים לדבר על הביטקוין אבל המהפיכה האמיתית היא הטכנטלוגיה שעומדת מאחוריו שנקראת בלוקצ'יין (blockchain)

הבלוקצ׳יין היא טכנולוגיה המאפשרת לאחסן מידע בצורה מוגנת,מוצפנת ומבוזרת.
הטכנולוגיה הזו מושכת עניין לא רק בקרב מתכנתים אלא בקרב כל מי שרוצה להבין איך מטבעות כמו ה bitcoin מתקיימים ומצליחים…מדובר בטכנולוגיה אדירה המאפשרת לאחסן כמות אינסופית של מידה בצורה מבוזרת ללא שליטה של אף גורם מרכזי ויחד עם זאת מאובטחת ביותר על מנת שאנשים או חברות לא יחששו לאחסן שם מידע.
מה שמהעניין וכל כך מושך בטכנולוגיה הנ"ל הוא שהיא יכולה ואף עתידה להחליף את הדרך שבה מתנהל חלק גדול מעולם העסקים היום.
כאמור חלק ענק מהפעילות הכלכלית בעולם המודרני אינו קשור בנכסים פיזיים אלא ברישומים וירטואלים ואלקטרוניים וברגע שיש טכנולוגיה שמאפשרת ניהול של מידע מבוזר בצורה אמינה ובטוחה היא אכן עלולה או עשויה להחליף את הטכנולוטגיה הקיימת היום וללא ספק הידיעה הזו נחשבת לחסרת תקדים.

הבלוקצ׳יין הוא ללא ספק הדבר הבא ויש לו פוטנציאל לשבור את המודלים העסקיים הנוכחיים של בעולם העסקים ובעיקר שירותים שאינם כרוכים במוצרים ובשירותיים פיזיים.

Open chat
1
היי,
אני זמין בוואצאפ לכל שאלה
דילוג לתוכן